Met een hike heb je een tent nodig die wat betreft gewicht en volume door twee mensen te dragen moet zijn. Daarnaast moet hij voldoende ruimte bieden om in te slapen en je rugzakken in op te bergen. In de praktijk betekent dit een gewicht van max. 3,5 kg. Als slaapplaats heb je ongeveer 200 bij 60 cm per persoon nodig.

Vaak zijn tenten van polyester of nylon, dit is lekker licht. Een binnentent is vaak voor een deel van muskieten gaas, dit is goed voor de ventilatie en het houdt insecten buiten. Een tent zonder binnentent is sterk af te raden, ook al is dit vaak veel lichter. De binnentent zorgt voor de nodige isolatie, vangt condens op dat aan de binnenkant van het buitendoek kan vormen en houdt insecten tegen.

Als je met z’n tweeën loopt, is het aan te raden dat de een de binnen- en buitentent draagt en de ander de stokken en de haringen. Het gewicht wordt zo redelijk verdeeld.

Soorten tenten 1. de noktent of huttent of tweestoks

  Voordelen
  – eenvoudig op te zetten
  – relatief goedkoop
  Nadelen
  – zijkant windgevoelig
  – veel haringen
  – scheerlijnen altijd nodig

 2. de koepeltent

  Voordelen
  – veel binnenruimte
  – weinig last van wind
  – weinig haringen nodig
  – scheerlijnen alleen nodig bij harde wind
  Nadelen

  – fiberglas tamelijk zwaar

 3. de tunneltent

  Zie koepeltent plus:
  Voordelen
  – vaak extra hal, dus leefruimte bij slecht weer
  – meerdere ingangen
  Nadelen
  – wat zwaarder
  – meer windgevoelig


 4. de hybride

  Dit is een mix van een koepeltent en een tunneltent

Waarschuwing: Gebruik nooit je brander of een ander vuur in of dichtbij je tent, het tentdoek is zeer brandbaar en (nylon) smelt in je huid!

Tent opzetten

Zoek een vlakke plaats (anders rol je van je slaapmat) die groot genoeg is voor de tent. Zorg dat de plek iets hoger is dan de omgeving, zodat bij harde regen geen water in de tent loopt. Zet de tent liefst niet onder een boom, je tent droogt dan minder snel op en er kan een vallende tak door het doek komen.

Voordat je de tent opzet moet je eerst takjes, dennenappels, steentjes, etc. weg halen, omdat je die ’s nachts voelt en ze het grondzeil kunnen beschadigen.

Houd de achterkant van de tent naar de kant waar de wind vandaan komt. Plaats scheerlijnen in het verlengde van de stiksels om te voorkomen dat het doek scheurt.

Blijf met het koken op ruime afstand van het tentdoek.

Tot slot

Als je thuis komt van een hike, hang dan meteen je tent uit om te drogen en te luchten. Als je tent ook maar iets vochtig is gaat hij schimmelen.