Uitrusting

Materiaal
Rugzak
EHBO set

 

Materiaal

Als je op een hike gaat, neem je natuurlijk een heleboel spullen mee. Je avondeten kook je zelf, je slaapt in een tent, het liefst op een lekkere slaapmat in een warme slaapzak. ’s Ochtends poets je je tanden, was je je misschien nog en heel misschien moet je ook nog je make-up bijwerken.

Al dat materiaal mag je zelf in je rugzak meenemen, maar wat is de goede rugzak voor jouw? Op onze rugzakpagina lees je daar meer over.

Er zijn vele soorten tenten, koepels, tunnels, punttenten, winter, zomer of er tussen in. Voor meer informatie over tenten, kijk dan op onze tentenpagina.

Tijdens een hike is het erg belangrijk dat je je goed kleed, niet alleen overdag, maar ook ’s nachts, waar je je slaapzak ‘aantrekt’. Kijk op onze kleding- en slapenpagina voor meer informatie.

Als laatste, maar zeker niet de minste, het eten. Je zult het zelf moeten koken, dus er gaat een brander mee. Ook hier zijn weer vele maten en soorten, dus lees vooral verder op onze branderpagina en kijk voor tips over makkelijke en lekkere hikemaaltijden op onze voedselpagina!

 

Rugzak

Bedenk voordat je een rugzak koopt wat je ermee wilt gaan doen. Koop niet een te grote rugzak. Tot 13 jaar is 50 liter inhoud echt het maximum. Pas de rugzak altijd goed in de winkel. Zorg dat hij goed zit en dat de schouderbanden mooi meelopen met je schouders en dat de heupband over je heupbot heenvalt.

Je mag bij de Juniorzwerfhike zelf kiezen of je met je rugzak wil lopen en hoe zwaar je deze laat zijn, als het gewicht maar niet meer is dan 20% van je eigen lichaamsgewicht. Dit bereken je als volgt: Deel je eigen gewicht door 100, en vermenigvuldig dat getal met 20. Stel je weegt 40 kilo:

40 : 100 = 0,4
0.4 x 20 = 8 → Je mag dus met 8 kilo bagage lopen!

Let vooral op de juiste gewichtsverdeling. De zwaarste spullen stop je halverwege de rugzak aan de kant van je rug, zodat ze ongeveer tussen je schouderbladen zitten als je de rugzak op hebt. Als je je rugzak neerzet moet hij of rechtop blijven staan of met het rugpand naar de grond toe vallen (naar voren dus). Valt de rugzak naar achteren dan is het gewicht niet goed verdeeld en hangt de rugzak te veel als je er mee loopt. Stop kleine dingen die je vaak nodig hebt in het bovenvak of in de zijvakjes.

Als je aankomt op het kampeerterrein heb je eerst tentspullen nodig, pas als laatste je pyjama. Probeer alles ‘per soort’ in een plastic tasje in te pakken. Het blijft dan droog en je hebt alles gesorteerd. Dus een zakje met ondergoed en sokken, een zakje met washandjes en handdoek etc. Houd schone en vuile kleren gescheiden evenals voedsel. Pak vooral je brander goed in!!!

EHBO

Het kan altijd zijn dat er ondanks alle goede voorbereiding iets mis gaat tijdens je hike. Wat er ook gebeurt:

Raak niet in paniek.

We zijn nooit erg ver bij je vandaan, en we vinden je heus wel. Als je er niet uitkomt, open dan de nood-envelop en bel het mobiele nummer.  Je kan natuurlijk ook altijd andere mensen in de buurt om hulp vragen.

Gewond?

Enkel verzwikt?
Als de koppelgenoot door zijn/haar enkel gaat en lopen of staan is pijnlijk, loop dan niet door!  Laat hem/haar op een kledingstuk of je matje zitten met de voet wat hoger (op je tas bijvoorbeeld). Zorg dat hij/zij goed warm blijft, zelfs al lijkt het buiten niet erg koud. Als het slachtoffer comforabel zit, kijk dan op de kaart waar jullie zijn en bel om hulp.

Bloed?
Bij een bloedneus laat je het slachtoffer één keer snuiten. Laat hem/haar een beetje voorover zitten terwijl je de neus 10 minuten dicht houdt. Stopt het bloeden niet, hou de neus dan weer dicht en bel om hulp.
Schaafwonden en andere kleine wondjes kan je het beste even laten doorbloeden en ze schoonmaken met wat water. Ontsmet ze, en doe er een pleister of of verbindt ze. Als het een grotere wond is of het bloedt door de pleister of verband heen, laat het slachtoffer dan op de grond zitten en hou het lichaamsdeel hoog. Doe sieraden af en bel om hulp.

Vuiltje in het oog?
Kijk in het oog waar het vuiltje zit. Zit het vuiltje op het wit? Veeg dan met een puntje van een schone zakdoek naar de neuszijde (let op dat je de pupil niet aanraakt). Zit het vuiltje op de pupil of het gekleurde deel van het oog? Laat het oog tranen door het bovenste ooglid over het onderste te bewegen. (dit kan natuurlijk ook in andere gevallen). Niet wrijven of vegen want dan beschadigt het oog. Lukt het niet, bel dan om hulp.

Meer informatie?

Als je meer over EHBO wil weten kan je kijken op http://www.schooltv.nl/zoekresultaten/?q=ehbo.