Slapen

Tent
Kleding
Slapen

 

Tenten

Consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate.

Vaak zijn tenten van polyester of nylon, dit is lekker licht. Een binnentent is vaak voor een deel van muskieten gaas, dit is goed voor de ventilatie en het houdt insecten buiten. Een tent zonder binnentent is sterk af te raden, ook al is dit vaak veel lichter. De binnentent zorgt voor de nodige isolatie, vangt condens op dat aan de binnenkant van het buitendoek kan vormen en houdt insecten tegen.

Als je met z’n tweeën loopt, is het aan te raden dat de een de binnen- en buitentent draagt en de ander de stokken en de haringen. Het gewicht wordt zo redelijk verdeeld.

de noktent of huttent of tweestoks
Voordelen
– eenvoudig op te zetten
– relatief goedkoop
Nadelen
– zijkant windgevoelig
– veel haringen
– scheerlijnen altijd nodig

 

de koepeltent
Voordelen
– veel binnenruimte
– weinig last van wind
– weinig haringen nodig
– scheerlijnen alleen nodig bij harde wind
Nadelen

– fiberglas tamelijk zwaar

de tunneltent
Zie koepeltent plus:
Voordelen
– vaak extra hal, dus leefruimte bij slecht weer
– meerdere ingangen
Nadelen
– wat zwaarder
– meer windgevoelig

de hybride
Dit is een mix van een koepeltent en een tunneltent

Waarschuwing: Gebruik nooit je brander of een ander vuur in of dichtbij je tent, het tentdoek is zeer brandbaar en (nylon) smelt in je huid!

Tent opzetten

Zoek een vlakke plaats (anders rol je van je slaapmat) die groot genoeg is voor de tent. Zorg dat de plek iets hoger is dan de omgeving, zodat bij harde regen geen water in de tent loopt. Zet de tent liefst niet onder een boom, je tent droogt dan minder snel op en er kan een vallende tak door het doek komen.

Voordat je de tent opzet moet je eerst takjes, dennenappels, steentjes, etc. weg halen, omdat je die ’s nachts voelt en ze het grondzeil kunnen beschadigen.

Houd de achterkant van de tent naar de kant waar de wind vandaan komt. Plaats scheerlijnen in het verlengde van de stiksels om te voorkomen dat het doek scheurt.

Blijf met het koken op ruime afstand van het tentdoek.

Tot slot

Als je thuis komt van een hike, hang dan meteen je tent uit om te drogen en te luchten. Als je tent ook maar iets vochtig is gaat hij schimmelen.

Kleding

Voor je gaat lopen
Zorg voor goede, stevige (liefst waterdichte) ingelopen schoenen! Te grote, te kleine, geleende of niet goed ingelopen schoenen kunnen ervoor zorgen dat je snel blaren krijgt en dat loopt echt niet lekker! Ook op laarzen kan je beter geen lange afstanden lopen, je krijgt er namelijk veel sneller koude voeten van.

Neem veel laagjes kleren mee. Die kan je als je het koud hebt over elkaar aantrekken en als je je warm gelopen hebt weer uittrekken. Als het een zonnige dag gaat worden, smeer je dan ’s ochtends al in met zonnebrandolie, zo hoef je er de rest van de dag niet meer aan te denken. Als er kans is op regen moet je zorgen dat de spullen die je draagt droog blijven natuurlijk. Pak daarom eerst een plastic (vuilnis) zak in je tas en stop daar je spullen in. Zorg vooral ook voor voldoende droge sokken! Ook als het op de dag zelf niet regent kan het gras nat zijn en met je natte sokken van de vorige dag aan heb je sneller kans op blaren.

Tijdens het lopen
Hoe koud het ook is, tijdens het lopen word je vanzelf wel warm. Trek als je gaat zweten een laagje uit, anders word je als je stil gaat staan juist kouder doordat je zweet weer afkoelt! Dit telt helemaal als je een regenpak aan hebt, want daarin zweet je sneller. Doe tijdens het lopen nooit je schoenen uit, je voeten zullen iets opzwellen en daardoor krijg je je schoenen moeilijker aan.

Slapen

Zorg dat je een goede slaapzak en matje mee hebt! Neem geen luchtbed mee, de lucht erin wordt heel koud en jij dus ook! Een zelfopblaasbaar matje (waar schuim in zit) of een matje dat helemaal van schuim is kan wel. Als je geen warme slaapzak hebt kan je een extra deken, slaapzak of fleece lakenzak meenemen. Houd niet je kleren aan tijdens het slapen; een pyama, legging, sokken of ruim zittende maillot kan wel. Je kleding en/of extra dekens/slaapzak moet niet knellen, dan krijg je het alleen maar kouder van en het slaapt ook niet lekker! Het is natuurlijk ook erg verleidelijk om je eigen kussen mee te nemen, maar je kan ook gewoon je trui in het zakje van je matje stoppen en dat als kussen gebruiken!