Bedenk voordat je een rugzak koopt wat je ermee wilt gaan doen. Koop niet een te grote rugzak. Tot 13 jaar is 50 liter inhoud echt het maximum. Pas de rugzak altijd goed in de winkel. Zorg dat hij goed zit en dat de schouderbanden mooi meelopen met je schouders en dat de heupband over je heupbot heenvalt.

Je mag bij de Juniorzwerfhike zelf kiezen of je met je rugzak wil lopen en hoe zwaar je deze laat zijn, als het gewicht maar niet meer is dan 20% van je eigen lichaamsgewicht. Dit bereken je als volgt: Deel je eigen gewicht door 100, en vermenigvuldig dat getal met 20. Stel je weegt 40 kilo:

40 : 100 = 0,4
0.4 x 20 = 8 → Je mag dus met 8 kilo bagage lopen!

Let vooral op de juiste gewichtsverdeling. De zwaarste spullen stop je halverwege de rugzak aan de kant van je rug, zodat ze ongeveer tussen je schouderbladen zitten als je de rugzak op hebt. Als je je rugzak neerzet moet hij of rechtop blijven staan of met het rugpand naar de grond toe vallen (naar voren dus). Valt de rugzak naar achteren dan is het gewicht niet goed verdeeld en hangt de rugzak te veel als je er mee loopt. Stop kleine dingen die je vaak nodig hebt in het bovenvak of in de zijvakjes.

Als je aankomt op het kampeerterrein heb je eerst tentspullen nodig, pas als laatste je pyjama. Probeer alles ‘per soort’ in een plastic tasje in te pakken. Het blijft dan droog en je hebt alles gesorteerd. Dus een zakje met ondergoed en sokken, een zakje met washandjes en handdoek etc. Houd schone en vuile kleren gescheiden evenals voedsel. Pak vooral je brander goed in!!!