EHBO

Het kan altijd zijn dat er ondanks alle goede voorbereiding iets mis gaat tijdens je hike. Wat er ook gebeurt:

Raak niet in paniek.

We zijn nooit erg ver bij je vandaan, en we vinden je heus wel. Als je er niet uitkomt, open dan de nood-envelop en bel het mobiele nummer.  Je kan natuurlijk ook altijd andere mensen in de buurt om hulp vragen.

Gewond?

Enkel verzwikt?
Als de koppelgenoot door zijn/haar enkel gaat en lopen of staan is pijnlijk, loop dan niet door!  Laat hem/haar op een kledingstuk of je matje zitten met de voet wat hoger (op je tas bijvoorbeeld). Zorg dat hij/zij goed warm blijft, zelfs al lijkt het buiten niet erg koud. Als het slachtoffer comforabel zit, kijk dan op de kaart waar jullie zijn en bel om hulp.

Bloed?
Bij een bloedneus laat je het slachtoffer één keer snuiten. Laat hem/haar een beetje voorover zitten terwijl je de neus 10 minuten dicht houdt. Stopt het bloeden niet, hou de neus dan weer dicht en bel om hulp.
Schaafwonden en andere kleine wondjes kan je het beste even laten doorbloeden en ze schoonmaken met wat water. Ontsmet ze, en doe er een pleister of of verbindt ze. Als het een grotere wond is of het bloedt door de pleister of verband heen, laat het slachtoffer dan op de grond zitten en hou het lichaamsdeel hoog. Doe sieraden af en bel om hulp.

Vuiltje in het oog?
Kijk in het oog waar het vuiltje zit. Zit het vuiltje op het wit? Veeg dan met een puntje van een schone zakdoek naar de neuszijde (let op dat je de pupil niet aanraakt). Zit het vuiltje op de pupil of het gekleurde deel van het oog? Laat het oog tranen door het bovenste ooglid over het onderste te bewegen. (dit kan natuurlijk ook in andere gevallen). Niet wrijven of vegen want dan beschadigt het oog. Lukt het niet, bel dan om hulp.

Meer informatie?

Als je meer over EHBO wil weten kan je kijken op http://www.schooltv.nl/zoekresultaten/?q=ehbo.