Kleding en slapen

Voor je gaat lopen
Zorg voor goede, stevige (liefst waterdichte) ingelopen schoenen! Te grote, te kleine, geleende of niet goed ingelopen schoenen kunnen ervoor zorgen dat je snel blaren krijgt en dat loopt echt niet lekker! Ook op laarzen kan je beter geen lange afstanden lopen, je krijgt er namelijk veel sneller koude voeten van.

Neem veel laagjes kleren mee. Die kan je als je het koud hebt over elkaar aantrekken en als je je warm gelopen hebt weer uittrekken. Als het een zonnige dag gaat worden, smeer je dan ’s ochtends al in met zonnebrandolie, zo hoef je er de rest van de dag niet meer aan te denken. Als er kans is op regen moet je zorgen dat de spullen die je draagt droog blijven natuurlijk. Pak daarom eerst een plastic (vuilnis) zak in je tas en stop daar je spullen in. Zorg vooral ook voor voldoende droge sokken! Ook als het op de dag zelf niet regent kan het gras nat zijn en met je natte sokken van de vorige dag aan heb je sneller kans op blaren.

Tijdens het lopen
Hoe koud het ook is, tijdens het lopen word je vanzelf wel warm. Trek als je gaat zweten een laagje uit, anders word je als je stil gaat staan juist kouder doordat je zweet weer afkoelt! Dit telt helemaal als je een regenpak aan hebt, want daarin zweet je sneller. Doe tijdens het lopen nooit je schoenen uit, je voeten zullen iets opzwellen en daardoor krijg je je schoenen moeilijker aan.

Slapen

Zorg dat je een goede slaapzak en matje mee hebt! Neem geen luchtbed mee, de lucht erin wordt heel koud en jij dus ook! Een zelfopblaasbaar matje (waar schuim in zit) of een matje dat helemaal van schuim is kan wel. Als je geen warme slaapzak hebt kan je een extra deken, slaapzak of fleece lakenzak meenemen. Houd niet je kleren aan tijdens het slapen; een pyama, legging, sokken of ruim zittende maillot kan wel. Je kleding en/of extra dekens/slaapzak moet niet knellen, dan krijg je het alleen maar kouder van en het slaapt ook niet lekker! Het is natuurlijk ook erg verleidelijk om je eigen kussen mee te nemen, maar je kan ook gewoon je trui in het zakje van je matje stoppen en dat als kussen gebruiken!