Brander

In het volgende schema staan de voor- en nadelen van de verschillende soorten brandstof voor kooktoestellen. Bij verstandig gebruik geeft de benzinebrander het beste resultaat.

Brandstof Voordelen Nadelen
Gas * Goedkoop
* Makkelijk te gebruiken
* Tankjes overal te koop
* Niet te gebruiken bij lage temperaturen
Benzine * Overal te koop
* Laat vrij veel hitte vrij
* Moeilijker in gebruik
* Duur toestel
Spiritus * Relatief veilig * Koken gaat langzaam

Gebruik

Gasbrander
Deze brander werkt net als het gasfornuis thuis. Je zorgt dat het tankje goed vastzit aan de branderkop. Je draait aan de gas regelaar en steekt het gas aan met een brandende lucifer. Als het niet meteen lukt, draai je eerst de regelknop weer dicht en probeer je het daarna nog eens

Benzinebrander
Dit is een benzine-vergasser. Benzine is brandbaarder dan petroleum dus wees er voorzichtig mee! Kijk of er voldoende brandstof in de tank zit en draai de dop stevig dicht. Zet de brander stevig neer en uit de wind. Zet het ventiel op ‘off’. Draai het knopje van de pomp twee slagen los en zet je duim op het gaatje. Pomp nu 35 keer zodat de tank onder druk komt te staan. Als het pompen wat moeilijker gaat kun je stoppen. Druk de knop in en draai deze weer vast. Houd een brandende lucifer bij de branderkop en draai het ventiel langzaam open (pas op voor een steekvlam). Draai nooit aan de tankdop zolang de brander nog warm is. Laat de brander eerst even lekker warm worden. Als je klaar bent met de brander zet je het ventiel op ‘off’. Het duurt dan vaak nog even voordat de vlam echt uit gaat. Laat de brander goed afkoelen voordat je hem inpakt.

Spiritusbrander
Je doet de spiritus in het doorvoor bestemde bakje en houdt een lucifer boven de spiritus, Als het goed is krijg je nu een blauwe vlam. Zorg voor een goed windscherm, want een spiritus brander waait nogal snel uit.

Allemaal
Voordat je gaat koken controleren of de tank gevuld is.
Voordat je gaat pompen, controleren of de tankdop en ventiel zijn dichtgedraaid.
Voordat je de brander aansteekt, brandstofflesjes wegzetten.
Zorg dat je de brander stevig staat en uit de wind.
Kook je op gas gebruik dan altijd een windschermpje.
Bij de petroleumvergasser: Goed voorverwarmen.
Kooktoestel goed laten afkoelen voordat je hem weer inpakt.
Na afkoelen, druk uit de tank laten ontsnappen door tankdop even iets los te draaien.